Week 7: Wat gebeurt er allemaal?
Nu je 7 weken zwanger bent, zit je midden in een spannende periode vol veranderingen. Zowel jij als je baby maken enorme stappen door. Hier lees je alles wat je moet weten over deze bijzondere week.
Jouw baby in week 7
Aan het einde van deze week is je baby ongeveer 0.6 centimeter groot, vergelijkbaar met een erwt of een blauwe bes en weegt hij gemiddeld 1 gram. Hoewel hij nog heel klein is, gebeurt er ontzettend veel:
-
Hersengroei: Iedere minuut ontstaan er zo'n 100 nieuwe hersencellen. Hierdoor is het hoofdje in verhouding veel groter dan de rest van het lichaam.
-
Hart en hersenen: Deze twee organen maken op dit moment 50% van het embryo uit. Het hart ligt nog aan de oppervlakte en is niet volledig ingesloten in de borstkas.
-
Dooiervlies verdwijnt: De placenta neemt nu volledig de functie over om voedingsstoffen en zuurstof aan te leveren.
-
Ontwikkeling van ledematen: De armen beginnen op kleine peddels te lijken met aan de uiteinden peddelvormige handen. De benen ontwikkelen zich iets langzamer, maar het wordt duidelijk dat er voetjes ontstaan.
-
Binnenoren: De vorming van het binnenoor start deze week. De oorschelpen volgen later.
-
Gezichtsvorming: Inkepingen voor de mond, een keelboog voor spieren en botten, en zelfs een begin van de onderkaak zijn nu zichtbaar. De ogen en oren bevinden zich eerst op een andere plek, maar zullen zich later verplaatsen.
Jij in week 7 van je zwangerschap
Je lichaam verandert snel, en dat merk je aan verschillende zwangerschapskwaaltjes. Deze week staat in het teken van aanpassingen, zowel fysiek als emotioneel:
-
Gewichtstoename: Hoewel je baby nog klein is, neemt je gewicht mogelijk toe. Je lichaam bereidt zich voor op borstvoeding door vetreserves aan te leggen, vooral rond de heupen, billen en buik.
-
Zwangerschapsklachten: Misselijkheid, pijnlijke borsten, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen deze week opspelen. Het is niet ongewoon om vaker te moeten plassen of een toename in afscheiding te merken.
-
Bloedverlies: Een lichte bloeding kan voorkomen door de verhoogde doorbloeding van de baarmoederwand en -mond. Dit hoeft geen reden tot zorg te zijn, maar bij twijfel kun je altijd je verloskundige raadplegen.
-
Je buik: Hoewel de baarmoeder nog achter het schaambot zit, merk je misschien dat je broeken strakker gaan zitten. Dit is een goed moment om te investeren in comfortabele positiekleding.
Wat groeit er allemaal?
De organen van je baby ontwikkelen zich in een razend tempo. De basis voor de maag, darmen, nieren en longen is gelegd, en de lever zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ondertussen vormt de alvleesklier zich om later de vertering te ondersteunen. De navelstreng en placenta zijn nu volledig verbonden om je baby van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien.
Zwangerschapssymptomen: wat kun je verwachten?
Iedere zwangerschap is anders, maar de meest voorkomende symptomen rond 7 weken zijn:
-
Misselijkheid: Probeer kleine, regelmatige maaltijden te eten en ontdek wat voor jou werkt tegen misselijkheid.
-
Vermoeidheid: Rust zoveel mogelijk uit en luister naar je lichaam.
-
Veranderingen in je borsten: Een zwangerschapsbeha kan je borsten ondersteunen en ongemak verlichten.
-
Emotioneler: Stem schommelingen en huilbuien kunnen optreden. Dit is normaal, maar neem je gevoelens serieus.
Je Baby
Lengte van je baby: 0.6 cm
Gewicht van je baby: ongeveer 1 gram
Tips voor deze week
-
Afspraak bij de verloskundige: Als je dit nog niet hebt gedaan, maak dan deze week een afspraak. De eerste controle vindt meestal plaats tussen 8 en 11 weken.
-
Bekijk je rechten op het werk: Nu je zwangerschap vordert, is het handig om te weten welke rechten en plichten je hebt.
-
Regel kraamhulp: Oriënteer je op kraamzorg en vraag advies aan je verloskundige of andere moeders.
-
Let op je voeding: Gezond en gevarieerd eten is essentieel. Volg eventueel een cursus zoals die van diëtist Anouk Bolhaar om inzicht te krijgen in wat je het beste kunt eten tijdens je zwangerschap.
-
Pas op voor de vijfde ziekte: Vermijd langdurig contact met mensen die besmet zijn met de vijfde ziekte. Bij twijfel kun je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.
Hoewel deze periode veel veranderingen met zich meebrengt, mag je ook genieten van het wonder dat in je groeit. Je baby ontwikkelt zich razendsnel en elke week brengt nieuwe mijlpalen. Zorg goed voor jezelf, rust voldoende uit en geniet van deze bijzondere tijd!