Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om organen in het lichaam zichtbaar te maken. Een belangrijk voordeel van echografie is dat het geen gebruik maakt van radioactieve straling, waardoor het veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap. Hiermee kunnen onder andere de baby, de placenta en de vruchtzak in beeld worden gebracht.
In de eerste weken van de zwangerschap wordt de echografie doorgaans via de vagina uitgevoerd, terwijl dit later in de zwangerschap via de buik gebeurt.
In België wordt een echografie op drie vaste momenten tijdens de zwangerschap terugbetaald door de ziekteverzekering. Een vroege echo, meestal rond de 8 tot 10 weken, valt echter buiten deze vergoeding.
Het uitvoeren van een echografie brengt geen enkel risico met zich mee, noch voor de moeder, noch voor de baby.
Wanneer gebeurt een medische echografie?
In de vroege stadia van de zwangerschap controleert de arts of er daadwerkelijk sprake is van een zwangerschap.
Wanneer een echo inwendig (via de vagina) wordt uitgevoerd, kan vanaf de 5e week van de zwangerschap een vruchtzakje worden waargenomen. Bij een echografie via de buik is dit vaak pas zichtbaar tussen de 7e en 9e week, afhankelijk van factoren zoals de dikte van de buikwand en de positie van de baarmoeder. Zodra een vruchtzakje zichtbaar is, wordt onderzocht of er een embryo aanwezig is en of er een hartslag te zien is. Ook wordt vastgesteld of het gaat om een eenling- of een meerlingzwangerschap. Lees ook onze blog "Wat is het verschil tussen inwendige en uitwendige echografie"
Rond de 12e zwangerschapsweek vindt een volgende echografie plaats. Hierbij wordt de uitgerekende bevallingsdatum bepaald aan de hand van metingen zoals de kruin-romp-lengte en de diameter van het hoofdje van de baby. Tevens wordt de dikte van de nekplooi gemeten. Samen met bloedonderzoek bij de moeder helpt deze meting bij het inschatten van het risico op genetische afwijkingen.
De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een specifiek onderzoek gericht op het opsporen van aandoeningen zoals het syndroom van Down (trisomie 21) en andere afwijkingen zoals trisomie 13 en 18. Als er een verhoogd risico wordt vastgesteld, kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een vruchtwaterpunctie.
Rond de 20e zwangerschapsweek voert de arts een uitgebreide controle uit van de organen van de foetus. Hierbij worden onder andere het hoofd, de wervelkolom, het ruggenmerg, de borstkas, het hart, de buik, de geslachtsdelen en de ledematen onderzocht. De ligging van de baby, de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater worden eveneens beoordeeld.
Tussen de 30e en 32e zwangerschapsweek richt de controle zich vooral op de groei, de ligging en de ontwikkeling van de baby. Metingen zoals de buikomtrek worden gebruikt om het gewicht in te schatten. Vroeg in het derde trimester is de diameter van het hoofdje een goede indicator voor het gewicht, terwijl aan het einde van de zwangerschap de lengte van het dijbeen meer nauwkeurigheid biedt.
Hoewel de medische echografieën tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk zijn, worden deze vaak beperkt uitgevoerd. In België worden doorgaans slechts drie echografieën door de ziekteverzekering vergoed: rond de 8-10 weken, 12 weken, en 20 weken. Enkel als er een specifieke medische reden is, zoals een verhoogd risico of een complicatie, worden extra medische echo’s gemaakt. Dit beperkte aantal echo’s kan soms teleurstellend zijn voor ouders die hun kindje vaker willen zien, gerustgesteld willen worden of die op zoek zijn naar meer momenten om de band met hun baby te versterken.
Bij Before Birth is dit gelukkig anders.
Hier bieden we pretecho’s aan in een warme, ontspannen sfeer, zo vaak als je zelf wilt. Er is geen limiet op het aantal echo’s dat je kunt laten maken, zolang je dat zelf fijn vindt. Of je nu slechts één keer een bijzondere herinnering wilt vastleggen of regelmatig wilt langskomen om de ontwikkeling van je baby te volgen of gewoon even gerustgesteld wilt zijn, wij staan voor je klaar.
Onze pretecho’s zijn volledig gericht op de beleving.
Zonder medische focus kun je genieten van prachtige beelden van je baby in 2D, 3D of zelfs 4D. Dit maakt het mogelijk om unieke herinneringen te creëren, niet alleen voor jezelf maar ook om te delen met je partner, familie en vrienden. Bij Before Birth staan jouw wensen centraal, en we helpen je graag om je zwangerschap nog specialer te maken. Kan je niet wachten om dit allemaal zelf te beleven, boek dan snel je afspraak. Weet je echter niet goed wanneer je best langskomt, lees dan ook even onze blog "Wanneer maak ik best een afspraak voor een pretecho".