Zijn pretecho's veilig?

Veel aanstaande ouders willen hun baby zo vaak mogelijk zien, niet alleen tijdens de medische echo’s, maar ook via pretecho’s die een intiem kijkje bieden in het leven van hun ongeboren kindje. Maar een vraag die veel ouders hebben, is of een pretecho schadelijk kan zijn. In deze blog gaan we in op de veiligheid van zowel medische echo’s als pretecho’s en waarom deze techniek veilig wordt geacht.

Hoe werkt echografie?

Bij zowel medische echo’s als pretecho’s wordt gebruikgemaakt van ultrasoon-geluidsgolven om een beeld te creëren. Deze geluidsgolven zijn onhoorbaar voor het menselijk oor en worden door een apparaat uitgezonden. De geluidsgolven kaatsen terug als ze op de baby of organen in de buik stuiten en worden vervolgens omgezet in beelden. Deze techniek maakt het mogelijk om veilig in het lichaam te kijken zonder chirurgische ingrepen of de inzet van straling, zoals bij röntgenfoto’s.

Is echografie schadelijk?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat echografie veilig is en geen schadelijke gevolgen of bijwerkingen veroorzaakt. Hoewel het gebruik van geluidsgolven in eerste instantie misschien vragen oproept, is het inmiddels bewezen dat deze techniek geen negatieve invloed heeft op de gezondheid van de moeder of het kindje. 

Veel echo's laten maken, mag dit?

Sommige ouders maken zich zorgen of meerdere echo’s schadelijk kunnen zijn voor hun baby. Deze vraag komt vaak voort uit bezorgdheid over de frequentie van geluidsgolven. Echoscopie, de techniek achter zowel medische als pretecho’s, wordt echter al ruim 30 jaar toegepast in de medische wereld. In deze tijd zijn er geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten waargenomen bij de baby of de moeder. Medische professionals wereldwijd zijn het erover eens dat echografie veilig is, zelfs wanneer er meerdere echo’s worden gemaakt tijdens de zwangerschap. Zo kunnen aanstaande ouders gerust genieten van hun pretecho’s, zonder bang te zijn voor mogelijke risico’s.

Kan een echo een miskraam veroorzaken?

Er bestaat soms de mythe dat een echo een miskraam kan veroorzaken, maar dit is een misvatting. Er is geen enkel bewijs dat aantoont dat een echo enig risico met zich meebrengt voor het welzijn van de baby of dat het het risico op een miskraam verhoogt. Zowel medische echo’s als pretecho’s zijn volkomen veilig en hebben geen invloed op de natuurlijke processen in het lichaam. Aanstaande ouders kunnen dus met een gerust hart een echo laten maken, in de wetenschap dat hun kindje veilig is.

Heeft een echo straling?

Een veelgestelde vraag is of een echo straling bevat, omdat er soms verwarring bestaat tussen echografie en andere beeldvormingstechnieken, zoals röntgenfoto’s of CT-scans. Echografie maakt echter uitsluitend gebruik van ultrasoon-geluidsgolven, niet van radioactieve straling. Dit is een belangrijk verschil en maakt echografie bijzonder veilig. Geluidsgolven hebben geen schadelijke effecten, wat echografie tot een populaire en veilige keuze maakt in de geneeskunde én voor pretecho’s.

Wat is een niet-medische echografie of pretecho?

Een pretecho is een niet-medische echografie die bedoeld is om aanstaande ouders de kans te geven hun baby op beeld te zien, puur voor het plezier en de beleving. Bij een pretecho worden dezelfde technieken gebruikt als bij een medische echo, maar er is geen doorverwijzing nodig van een verloskundige of gynaecoloog. Veel ouders kiezen voor een pretecho om hun kindje wat vaker te zien tijdens de zwangerschap en de band met hun baby te versterken. De echo’s zijn volledig veilig en worden uitgevoerd door ervaren professionals. Bovendien is het mogelijk om de pretecho in 3D of zelfs 4D te laten uitvoeren, wat een levensechte kijk biedt op het gezichtje en de bewegingen van de baby – iets dat bij een gebruikelijke medische echo meestal niet wordt gedaan.

Kun je een pretecho zo vaak maken als je wilt?

Ja, een pretecho kan op eigen verzoek zo vaak worden gemaakt als je wilt. Omdat het geen medische echo is, wordt de pretecho niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar je kunt deze wel zo vaak laten uitvoeren als gewenst. Dit biedt aanstaande ouders de mogelijkheid om op meerdere momenten tijdens de zwangerschap hun baby te zien groeien en bewegingen in detail te volgen.

Conclusie

Echografie is een veilige, niet-invasieve techniek die zowel voor medische doeleinden als voor pretecho’s wordt gebruikt. Door het gebruik van ultrasoon-geluidsgolven zonder radioactieve straling, kan echografie veilig worden toegepast voor moeder en baby. Pretecho’s bieden aanstaande ouders de kans om hun kindje regelmatig te zien en onvergetelijke herinneringen vast te leggen, zonder zorgen over de veiligheid.

Contact

Twijfel je nog of een pretecho iets voor jou is? Bij Before Birth staan we klaar om je vragen te beantwoorden en je met de nieuwste technieken en in een warme sfeer kennis te laten maken met je ongeboren kindje. Neem gerust contact met ons op.